لحظه طلایی را شکار کنید
تجربیات خود را در زمینه عکاسی از طبیعت، صمیمانه با شرکت کنندگان در نشست در میان گذاشت. «نامور عباسیان»، جمعه 10 آبان در مرکز مشارکت های فرهنگی هنری شهرداری تهران، مبحث «عکاسی در سفر و تجهیزات عکاسی» را مطرح ساخت.
– نامور عباسیان هستم. سال 1347 متولد شدم. یک ترم متالوژی خواندم، اما دیدم جواب نمی دهد، آن را رها کردم. دوچرخه سواری و کوه نوردی انجام می دادم و زییایی های طبیعت باعث شد عکاس طبیعت بشوم.
– می خواهم در این نشست از تجربیات سفرهایی که انجام دادم برایتان بگویم.
– دوربین به تنهایی عکس نمی گیرد. شما هستید که باتوجه به اطلاعات علمی و هنری و زاویه دیدتان، عکس را خلق می کنید.
– پیش از هر کار باید ببینیم دوربینی که داریم چه امکاناتی دارد و این دوربین را چرا انتخاب کرده ایم. متاسفانه در فرهنگی که در ایران داریم، به خاطر پولدار بودنمان، جدیدترین تجهیزات را می خریم، بدون این که به کاربرد آن توجه داشته باشیم.
– در درجه اول این نکته را باید بدانیم که برای خرید تجهیزات دوربین اینقدر که به لنزهایمان توجه می کنیم، نباید به دوربین توجه کنیم. بنابراین بهتر است روی لنز سرمایه گذاری کنیم.
– اگر می خواهیم مثلا به عکاسی پرتره بپردازیم، لنزی را انتخاب کنیم که در عکاسی پرتره کاربرد دارد. عکاس ها با لنز 55-18 همه نوع عکسی می گیرند. این یک اشتباه است. باید با توجه به کاری که انجام می دهیم، لنزمان را انتخاب کنیم. – لنز 85 برای عکاسی پرتره مناسب است.
– شناخت اولیه لنز، یکی از عمده موضوعاتی است که باید در عکاسی به آن توجه کنیم.
– لنزهایی با زاویه های وایدتر برای عکاسی طبیعت مناسب است. هر چه لنزها فیکس باشد، می توانیم کیفیت بهتری در لنزها داشته باشیم.
– قبل از این که به سفر برویم، باید منطقه ای را که می خواهیم به آن سفر کنیم، مورد بررسی قرار دهیم.
– وقتی از پرنده ها عکاسی می کردم، فقط ذهنم را روی همین موضوع متمرکز می کردم.
– عکاسی، یک نوع شکار است. باید لحظه را شکار کنیم. اگر می خواهیم پرنده را شکار کنیم، باید بال زدن پرنده را ببینیم.
– عکس های خوب حاصل مسلسل وار عکس گرفتن نیست. بنابراین سعی کنید لحظه ناب تصویر را عکاسی کنید.
– در کانادا عکاسی مدلینگ انجام می دادم. مدل هایمان حرفه ای بودند. آن هایی را که حرفه ای نبودند، با عکاسی خسته می کردیم و تازه عکاسی مان شروع می شد.
– دو نوع عکس داریم؛ عکس موفق و عکس خوب. عکس موفق را همه افراد می توانند ثبت کنند. عکس خوب، تصویری است که برای مخاطب جلب توجه می کند و مخاطب را به تفکر وادار می کند.
– در عکاسی تفریحی، تنوع را به خاطر داشته باشید. طوری عکاسی کنید که بتوانید مسیری را که طی کردید، برای مخاطب تعریف کنید. گاهی بهتر است عکس ها را کمتر کنید، هیچ اشکالی ندارد.
– از زمان دوربین دیجیتال، عکاسی به تفریح تبدیل شده. اگر تفریحی هم هست به دنبال خروجی خوب از آن باشید.
– اگر سفر می کنید، بهترین خروجی را داشته باشید و آن را هدفمند کنید. با برنامه ریزی درست به سفر بروید. وقتی با دید درست به سفر می روید، خروجی کارتان هم درست می شود.
– آداب سفر را در طبیعت گردی رعایت کنید. به محیط زیست احترام بگذارید. هیچ یک از عکاسان طبیعت برای عکاسی از یک گل، روی گل های دیگر پا نمی گذارند.
– در مناطقی که پرنده زیاد است، تجمع پرندگان و ازدحام آن ها تصاویری رویایی ایجاد می کند چون انرژی خوبی را به مخاطب منتقل می سازد.
– در عکسی که می خواهید بگیرید، باید خیلی به نورها توجه کنید. نزدیک به دو ساعت قبل از طلوع آفتاب و دو ساعت قبل از غروب آفتاب عکاسی کنید چون بهترین نور را دارد و بهترین کنتراست را ایجاد می کند.
– هدف ما عکاسی از حیات وحش است پس باید زیباترین حالت را عکاسی کنیم.
– همین که حرکات پرنده ها را نگاه کنید، روی بهتر شدن خروجی کار اثر می گذارد.
– لحظه طلایی را شکار بکنید.
– کادری را تنظیم کنید که همان کادر، خروجی کار باشد.
– اصل عکاسی این است که عکسی بگیرید که بدون عیب باشد. تا جایی که لنز جواب می دهد کادر اصلی و خروجی کار را ببینید.
– من موقع عکاسی فقط به عکاسی فکر می کنم. اگر با احساستان عکاسی نکنید، نمی توانید خروجی موفقی داشته باشید.
– اگر می خواهید از حیوان ها عکس بگیرید، به آن ها آزار نرسانید.
– تحقیقاتمان را به بالاترین حد خود برسانیم.
– در پروژه های صنعتی به کاری که انجام می دهیم، دقت کنیم.
– وقتی در حوزه میراث فرهنگی عکاسی می کنیم، به جزئیات و ریزه کاری ها دقت کنیم.
– سعی کنیم عکسی را ثبت کنیم که از زاویه دید دیگران پنهان مانده. آنجاست که عکس ما ارزش پیدا می کند. گاهی روی زمین بنشینید، تا زاویه دیدتان تغییر کند.
– هر جایی برای عکاسی می روید، فکر کنید خانه خودتان است.
– برای همه مردم، حرمت قائل باشیم. حریم شخصی برای انسان ها مهم است. قبل از این که بخواهید عکس بگیرید با مردم منطقه انس بگیرید.
– به قولی که به مردم می دهید. اجازه بدهید مردم برای قول عکاسان حرمت قائل شوند.
– سعی کنیم حرمت یکدیگر را در هنر رعایت کنیم.
– برای آثار یکدیگر ارزش قائل شویم.
– در عکاسی از روستاهای آفریقا روستا به روستا احتیاجات بچه ها را می نوشتم تا آن ها را تهیه کنم و به این شکل با مردم ارتباط برقرار سازم.
– عکس گرفتن فقط یک طرف قصیه است باید به فکر هم نوعان خودمان در کشور باشیم. تنها سرمایه ملی که بین همه تقسیم می شود، توریسم است. از این سرمایه درست استفاده کنیم.
– همیشه به لباسی که در سفرها می پوشید دقت کنید. یک دوچرخه سوار همیشه با لباس دوچرخه سواری قابل احترام تر است. ما عکاس ها هم وقتی جلیقه حرفه ای تنمان است، این لباس در برخوردی که افراد با ما دارند، تاثیرگذار است. با حرفه ای برخورد کردن نه تنها به خودتان احترام می گذارید بلکه برای طرف مقابل هم احترام قائل می شوید.
– حتما از سه پایه استفاده کنید.