گزارش نشست «ویژگی‌های عکاس-خبرنگار» حسین وحدانی

خبر، زندگی عکاسی خبری است

DSC_0417

خبرنگار- عکاس، خبر، عناصر و ارزش های خبری، موضوعاتی بودند که توسط «حسین وحدانی» در نشست «ویژگی های یک عکاس خبرنگار» با حاضران در جلسه نقد و بررسی هشتمین جشنواره عکس خبری دوربین.نت به اشتراک گذاشته شد. مرکز فرهنگی هنری شهرداری تهران، مکان برگزاری این نشست بود.
وحدانی در ابتدای نشست با اشاره به سابقه 15 ساله خود در زمینه سردبیری و مدیریت هنری، گفت:«سردبیری مطبوعات و مدیریت هنری، نقطه طلاقی عکس و متن است. به این معنی که وقتی در این جایگاه قرار می گیرید، بسته به دوره انتشار رسانه باید از بهترین مطالب و بهترین عکس ها استفاده کنید.»
وی به این موضوع اشاره کرد که در دوره ای، عکس ها و متن ها در روزنامه های اروپا به شدت خنثی بودند و روزنامه نگاران اصرار داشتند خودشان را نسبت به موضوعات بی طرف نشان بدهند، اما آمریکای بعد از جنگ جهانی دوم، این سنت را شکست. در چنین فضایی بود که روزنامه ها شروع به رقابت با یکدیگر کردند و به سمت انتشار عکس های جنجالی رفتند.
وحدانی، به حاضران در نشست توصیه کرد که برای آشنا شدن با مفهوم خبر، کتاب «خبر» نوشته دکتر یونس شکرخواه را مطالعه کنند.

DSC_0435

سخنران این نشست از عناصر خبری و ارزش های خبری به عنوان دو موضوع مهم در کار خبری نام برد و درباره عناصر خبری چنین توضیح داد:«خلاصه ای به نام فایو دبلیو، وان اچ وجود دارد که شامل شش سئوالی است که هر خبرنگار و از جمله عکاس خبری باید بتواند در متن و عکس خود به آن ها جواب بدهد. به این شش سئوال، عناصر خبری می گویند که شامل چه کسی، کجا، چه زمانی، چه چیزی، چرا و چگونه است. بین این عناصر، چگونگی رخ دادن یک اتفاق، سخت ترین بخشی است که در عکس باید به آن جواب بدهید.»
وی در ادامه سخنانش تعریفی از «فکت» ارائه کرد:«چیزهایی که بدون قضاوت شخصی از دل یک اتفاق بیرون می کشید، فکت است. وقتی می خواهید عکس بگیرید، باید دنبال فکت باشید. نمی توانید این فکت ها را نادیده بگیرید. کار عکاس خبری این است که فارغ از این که رسانه چه می خواهد، واقعیت ها را نشان بدهد.»
وحدانی، از مجموعه ای از ارزش ها که باعث برجسته شدن اتفاق ها و تبدیل آن ها به خبر می شود، با عنوان «ارزش های خبری» نام برد و گفت:«هفت ارزش خبری وجود دارد؛ تازگی (هر چه سریع تر و نزدیک به رویداد خبر را منتقل کنید، از ارزش خبری تازگی بهتر استفاده کرده اید. در عکس، این ارزش خبری به مراتب مهم تر است)، شهرت، بزرگی و فراوانی، دربرگیری، مجاورت (جغرافیایی و معنوی)، شگفتی (در کار عکاس خبری بسیار مهم است)، تضاد و برخورد.»

DSC_0427

وی از ارزش تضاد و برخورد به عنوان ارزشی که برای عکاس-خبرنگاران جلب توجه می کند، نام برد.
او همچنین ضمن اشاره به این موضوع که خبر، زندگی عکاس خبری است، گفت:«در عکاسی خبری، یک مرحله عکاسی و مرحله دیگر، انتخاب عکس است. انتخاب عکس بر اساس ارزش های خبری، اهمیت می کند و به کمک عکاس می آید.»
وحدانی، همچنین در تعریف عکاس حرفه ای و عکاس آماتور بیان کرد:«درآمد عکاس حرفه ای فقط از راه عکاسی است، اما عکاس آماتور از راه های دیگر درآمد دارد. عکاسی که می خواهد عکاس خبری حرفه ای شود، باید یاد بگیرد از عکس هایش درآمد داشته باشد.»

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.