هشتمین جشنواره عکس خبری دوربین.نت در حالی تا دقایقی دیگر برندگان نهایی خود را اعلام می کند که پس از پایان این دوره از رقابت ها نیز ارتقای مهارت های حرفه ای را در قالب بیش از 60 کارگاه آموزشی و نشست های تخصصی در فضایی از صمیمیت را دنبال نمود.
هیات داوران خرسند است که فرصت دیدن روایت های 240 عکاس را در قالب نزدیک به 4 هزار عکس که جنبه داوری و مقررات الزامی جشنواره را در پی داشته، با نگاهی دقیق و حرفه ای و کارشناسانه بدون توجه به اسم ها به داوری و نقد نقادانه نشسته است.
هیات داوران اعلام می دارد که در پی 2 جلسه فشرده و ساعت ها بحث و تمرکز بر این نکته اصلی یعنی خبری بودن عکس ها که از اولویت های جشنواره بود، در بخش های سیاسی، انتخابات ریاست جمهوری سال 92، فرهنگ و هنر، ورزش، اقتصاد، آیین و مذهب، بین الملل، سفر و ایران گردی، عکاسی با تلفن همراه و مستند اجتماعی را با انتخاب 120 تک عکس و 10 مجموعه را در 101 قطعه عکس برگزید.
و این بدان معنا نیست که باقی عکس های راه نیافته به نمایشگاه فاقد ارزش های لازم بودند، بلکه تصمیم هیات داوران با مشورت دبیر محترم بر این بود که انتخاب عکس ها رویکردی کاملا عکاسانه داشته باشند و از طرفی سقف عکس ها برای نمایشگاه به استانداردهای حرفه ای و تعداد معینی برسد.
اما بودند عکس هایی که قابلیت ارائه داشتند ولی این محدودیت و سختگیری هیات داوران بود که با مروری چند باره در هر بخش، عکس ها را حذف کرد که از این بابت هم خرسند است و هم متاسف.
هیات داوران قبل از هر چیز به این برگزیدگان تبریک و به راه یافتگان نمایشگاه خسته نباشید می گوید و آنانی که نبودند بدانند باید با تلاش بیشتر، خود را با نگاه عکاسانه، در عکس ها و مجموعه هایشان در این رقابت ها حضور داشته باشند.
و اما بودند اندک عکس هایی هم که هیات داوران را شگفت زده کرد و بودند عکس ها و مجموعه هایی که با شجاعت و انسجام فکری و داشتن یک سناریوی از پییش تعیین شده که لازمه مجموعه عکس های اجتماعی است، به جشنواره ارسال شده بود.
اما همانگونه که سال گذشته نیز گفته شد، باید بدانیم که موتور محرک ژورنالیسم، خبر است و فتوژورنالیسم نمی تواند در تصویرگری خود به این امر بی توجه بماند و این مهم ترین نکته ای بود که هیات داوران را به انتخاب نهایی می رساند که عکاس، عناصر و ارزش های خبری را در کانون لنزهای خود و تفکر خود قرار داده باشد، همراه با کادر، ترکیب بندی، زیبایی شناسی و عواملی دیگر برای تبدیل شدن یک عکس و مجموعه خوب با نگاهی عکاسانه.
اما نکاتی چند برای عکاسان حاضر:
در طول تاریخ، بشر امروز، قدرت آنچه که در دست دارد برای ثبت و انتقال لحظه های تاریخ زندگی انسان ها و جوامع را، نداشته، چرا که به کمک این ابزار اعجاب انگیز، انسان می تواند این تعهد اجتماعی و مسئولیت خود را انجام دهد و در این میان عکاسان واقعی می توانند از قدرت عکس در انتقال و سندیت دادن از واقعیت سرچشمه بگیرند، آن ها از واقعیت نسخه برداری می کنند، آن را تکثیر می کنند، به دیگران نشان می دهند، ارتباط و اطلاعات به وجود می آورند، این گونه است که حافظه جمعی انسان ها بر این کره خاکی که آیینه ای به دور آن کشیده شده است و همه جهان همدیگر را می بینند، وسیع تر و پربارتر می شود.
عکاسان باید بدانند فرایند تهیه یک عکس با ذهنیت و شناخت و استنباط و بینش یک عکاس تولید می شود که او را به انتخاب از میان توده عظیم اطلاعات رویاروی خود وا می دارد، تا به عمل نهایی چکاندن شاتر دوربین منجر شود.
فشردن دکمه شاتر دوربین نتیجه لایه های بی شماری از عمل ها و عکس العمل های خودآگاه عکاس واقعی است، نه دوربین به دستان، چرا که عکس، برگردانی از واقعیت است و عکاس خبری و اجتماعی، چشم بینای جهان پیرامون خود است. می بیند، سپس عمیقا نگاه می کند، آنگاه کشف می کند و فاش می سازد و در یک صدم ثانیه، لحظه ای پرمعنا را می رباید و در چند دقیقه در چشمان جهانی تزریق و در نهایت، شناخت به وجود می آورد.
عکاس واقعی، انسان ها را شاد، گریان و عصبانی می کند و گاهی نیز آرامش می بخشد.
در این دنیای بی رحم ارتباطات کمتر وسیله ای می تواند در انتقال لحظه ای از گذر زمان و یا انتقال برشی از واقعیت تاریخ با عکس برابری کند، چرا که عکاسی تجلی تلاش انسان است برای حفظ اتصال با زمان و از دست ندادن ارزش هایی که لحظات زمان را در خود منجمد می کند.
در پایان، بار دیگر به مسئولان پیدا و پنهان جشنواره تبریک و خسته نباشید می گوییم و امید آنکه در سالیان آینده رشد صد در صدی این جشنواره در ابعاد بین المللی را شاهد و نظاره گر باشیم. فقط با همراهی و همدلی و اتکا داشتن به امکانات خود می توانیم به دور از نگاه های بزک کرده، جامعه ای سالم بسازیم.
با تشکر
هیات داوران: کامران جبرئیلی، محمد نوروزی، بهروز مهری، وحید سالمی و محمد فرنود