از کوچک ترین تا بزرگ ترین موضوعات در پاناروما
تصاویری که در کارگاه نرم افزار هشتمین جشنواره عکس خبری دوربین.نت به نمایش درآمد، تصاویری جذاب از عکس های پاناروما بود. «سعید چاووشی» در این جلسه، مبحث «شناخت تصاویر پاناروما» را مورد بررسی قرار داد.
چاووشی در ابتدای جلسه، تاریخچه ای از پاناروما ارائه کرد.
پاناروما توسط «رابرت پارکر»، نقاش ایرلندی و در سال 1792 ابداع شد. وی در همان سال کلمه پاناروما را به نام خود به ثبت رساند و ثروت هنگفتی از این راه به دست آورد.
پارکر، یک نقاشی 360 درجه از شهر کشید و با این جریان مورد اعتراض نقاشان قرار گرفت. اما قدیمی ترین مربوط به تصاویر پاناروما مربوط به غارهایی در فرانسه است. بعد از آن پاناروما در اقوام دیگر حتی بین ایرانیان به کار رفت. به عنوان مثال در طاق بستان هم از پاناروما استفاده شده است. بنابراین می توانن نتیجه گرفت که پاناروما فقط مختص عکس نیست، بلکه در هنرهای دیگر هم یافت می شود.
چاووشی درباره مفهوم پاناروما نیز گفت:«برای فهمیدن مفهوم پاناروما باید با چند نکته آشنا باشیم؛ اول زاویه دید انسان. هر چشم انسان به تنهایی تصاویر را در 170 درجه و با هم پوشانی آن ها را در 190 درجه تشخیص می دهد. دومین مساله، فاصله دید مطلوب، یعنی فاصله ای است که موضوع را از آن فاصله درک می کنیم.»
وی این نکته را مطرح ساخت که نمی توان در تصاویر پاناروما، ابعاد را محدود کرد. بلکه از بزرگ ترین سوژه ای که در جهان متصور می شویم، یعنی کره آسمانی تا کوچک ترین موضوعات را می توان به صورت پاناروما مورد ثبت قرار داد.
چاووشی درباره علت ثبت تصاویر به صورت پاناروما هم توضیح داد:«در عکاسی چند عامل باعث می شود تصاویر پاناروما داشته باشیم. اول؛ تصاویری با یک یا چند فریم که برای پوشش دادن زاویه بیش از 360 درجه به کار می رود. گذشت زمان، دومین عاملی است که ما را به ثبت پاناروما مجبور می کند و سومین عاملی که منجر به ثبت تصاویر یه صورت پاناروما می شود، تصاویری است که نیاز به پیکسل بالا دارد. همچنین هدف بعدی عکاسی پاناروما، ارائه تصاویر با ویژگی های خاص است.»
وی به این نکته اشاره کرد که تصاویر پانارومای 22 هزار شات و 225 هزار شاتی هم داریم و حتی تصاویر پانارومایی وجود دارد که در آن ها رنگ چشم فرد را در کوهستان هم می توان تشخیص داد.
سخنران جلسه، از تصاویر پانارومای محیطی، تصاویر کانونی و تصاویر موازی به عنوان انواع تصاویر پاناروما نام برد.
چاووشی، ضمن اشاره به کنترل پروژه به عنوان یک از کاربردهای اساسی پاناروما، از پانارومای افقی یک ردیفه (180 درجه و 360 درجه)، پانارومی افقی چند ردیفه، پانارومای عمودی یک ردیفه، پانارومای عمودی چند ردیفه، پانارومای مربع (به خاطر پیکسل بالا استفاده می شود)، پانارومای انتزاعی (ترکیب تصاویر افقی و عمودی)، پانارومای با وقفه زمانی، پانارومای متوالی، پاناروما با لنز فیش آی، پانارومای ماکرو و پانارومای نجومی به عنوان انواع پانارومای محیطی نام برد.
کانونی یک ردیفه، کانونی چند ردیفه، کانونی 360 درجه در 180 درجه، کانونی چند پوششی، کانونی آناگلیف و کانونی با نمایش به شکل محیطی هم برخی از انواع پانارومای کانونی است.
این کارگاه در مرکز هنرپژوهی نقش جهان برگزار شد.