عکس‌هایی از «جنگ سوریه و عراق» که روایتگر زندگی است

ماراتن شهر به شهر «دوازدهمین جشنواره عکس خبری دوربین.نت» به اصفهان رسید و طی ۲ روز با برگزاری همایش‌های مختلف به استقبال عکاسان خبری و علاقه مندان به حوزه عکاسی رفت.

در نخستین روز این جشنواره در اصفهان نشست «عکاسی با تلفن همراه» توسط مهران مافی بردبار و در بخش نگاه شخصی مجموعه‌ «آقای تابلو» از رضا قلیچ‌خانی و در خاتمه نشست تخصصی «عکاسی با تلفن همراه؛ مواجهه با سوژه» توسط ابراهیم عرب بیگی برگزار شد.
روز دوم جشنواره دوربین.نت نیز با برنامه عکاسی در سیتی سنتر آغاز و بعد از ظهر با حضور عکاسان نشست تخصصی عکاسی «ثبت با سند برابر است» توسط دبیر سرویس عکس روزنامه اصفهان امروز برگزار شد.
رضا امینی در این نشست با اشاره به هجرت از دوره عکاسی آنالوگ به دیجیتال اظهار داشت: در شرایط امروزی عکاسی مانند گذشته نیست که یک تصویر چاپ شده به عنوان ثبت و یک فیلم عکس به عنوان سند در دست عکاس باشد بلکه با وجود دوربین‌های دیجیتال و عدم جداسازی ثبت با سند این دو مورد با یکدیگرتلفیق شده است.
وی افزود: شبیه سازی در عکاسی امروز نقطه ضعفی است که باعث شده خلاقیت و نوآوری در عکس‌ها از بین برود و عکاسان صرفا با دیدن عکس خوب سعی در ثبت تصویری مانند آن داشته باشند.
دبیر سرویس عکس روزنامه اصفهان امروز با بیان اینکه بهتر است قبل از عکاسی سوژه و مکان را در ذهن خود رصد و بررسی کنیم، گفت: باید با جوی که درون آن قرار داریم ارتباط گرفته سپس با انتخاب زاویه مناسب و هدفی متفاوت عکاسی کنیم چراکه در این حالت عکاسی بی‌هدف نداشته‌ایم.

خودسانسوری در عکاسی ممنوع!
وی با اشاره به عنصر خلاقیت در عکاسی تصریح کرد: نوآوری در عکس مهم است اما نباید به گونه‌ای باشد که تصویری مبهم به بیننده نمایش داده شود. هنجارشکنی در عکاسی همیشه برابر نوآوری نیست، باید کاری کرد که قواعد در ذهن ما ارگانیک شود و در پس ذهنمان قرار گیرد که دیدن عکس خوب و عکاسی دقیق می‌تواند به نهادینه شدن این قواعد کمک کند.
امینی خاطرنشان کرد: اجازه ندهید سوژه شما را هدایت کند تا حواشی را از دست ندهید همچنین بگذارید برخی موارد ناخودآگاه وارد عکس شما شود تا مفهوم بهتری را بیان کند، در عکس‌هایتان خودسانسوری نداشته باشید تا محدودیت‌های عکاسی از بین برود و تصاویر بهتری ثبت شود.
وی با تاکید بر این نکته که همیشه برای سوژه احترام و شخصیت قائل شوید، بیان کرد: پا به پای علم جلو بروید و نگرش درونی بین خودتان و عکاسان بزرگ را کشف و آن‌ها را بررسی کنید تا برای خودتان سبک و نگرش خاص پیدا کنید.

مجموعه تصاویر نگاه شخصی؛ زبان انتقاد طبیعت
در بخش نگاه شخصی دومین روز جشنواره عکس خبری دوربین.نت مجموعه عکس‌های «رودخانه‌ای که گذاشت و گذشت» از علی خدایی و «مناظر خشکیده» از علیرضا درویش پخش و ایده‌های اجرا تا پیاده سازی بیان و جلسه نقد و بررسی پیرامون آن برگزار شد.
علی خدایی در ارتباط با مجموعه خود که نشان دهنده عکس‌هایی از زاینده رود در زمان جریان خشکی و جریان داشتن رودخانه به صورت فتومونتاژ بود، گفت: مجموعه تصاویر «رودخانه‌ای که گذاشت و گذشت» دراصل مجموعه‌ای تند و انتقادی نسبت به خشکی رودخانه زاینده رود است که در آن سعی شده با فتومونتاژ قیاسی بین خشکی و جریان رودخانه را نشان داد تا مخاطب با احساس درونی خود تبعات این وضعیت را بهتر درک کند.
عکاس خبرگزاری تسنیم اصفهان افزود: عکس‌های مربوط به جاری بودن رودخانه در سال ۹۲ تهیه شده بود و عکس‌هایی که مربوط به زمان خشکی در فواصل زمانی متفاوت در همان مکانی که قبلا عکس گرفته بودم و در آرشیوم موجود بود، گرفته شده است تا بحران‌های این پدیده اجتماعی را نشان دهد.
عبدالرضا درویش پیرامون مجموعه عکس «مناظر خشکیده» اظهار داشت: مجموعه عکس «مناظر خشکیده» تصاویری از طبیعت شرق و غرب اصفهان است، مناطقی که قبلا در آن کشاورزی رونق داشته و امروزه خشک و به کویری بی‌آب تبدیل شده‌اند.

عکاس خبرگزاری ایسنا اصفهان با بیان اینکه در این مجموعه تصاویر سعی شده روند خشکسالی زمین‌های کشاورزی و سپس ورود به بافت شهری به شکلی هنری با الهام از مجموعه عکس ادوارد برتینسکی نشان داده شود، افزود: علت سیه و سفید بودن مجموعه این است که بیینده متوجه شود تا چند سال آینده بیشتر طبیعت به این خشکی دچار خواهد شد و روزگاری در تمام این مناطق سرسبزی بوده اما اکنون خشک شده است، به نوعی انتقادم را با سیاه و سفید کردن عکس‌ها نشان دادم.
مجموعه عکس «جنگ در سوریه و عراق»، روایتگر زندگی است
در بخش سوم دومین روز از جشنواره اصفهان، حسن قائدی مجموعه عکس «جنگ در سوریه و عراق» که طی مدت ۵ سال تهیه شده بود و روایتگر جریان زندگی روزمره مردم سوری و عراقی در مناطق جنگی است را ارائه و به تشریح عکاسی در شرایط بحران پرداخت.
این عکاس خبری گفت: در شرایط بحرانی مثل زلزله که برای عکاسی اعزام می‌شوید لازم است برای چند روز خودتان را تحت فشار قرار دهید و تمام ‌مدت از حواشی و حادثه عکاسی کنید تا سوژه‌ای را از دست ندهید برای مثال یکی از مواردی که اکثر عکاسان در چنین شرایطی قید آن را می‌زنند عکاسی در شب است چون حاضر به پذیرش سختی نیستند.
وی درباره تجهیزات عکاسان در مناطق جنگی اظهار داشت: در جنگ ‌هیچ‌ تجهیزاتی به عکاسان داده نمی‌شود و خود فرد بایستی در صورت تمایل از قبل جلیقه ضدگلوله و دیگر ادوات را تهیه کند اما من به دلایل مختلف ازجمله وزن سنگین جلیقه که مانع از کار می‌شود آن را تن نمی‌کردم هرچند در ایران توانستم جلیقه‌ای سبک نه به عنوان ضدگلوله بلکه ضد ترکش تهیه کنم و آن را بپوشم.

دعای مادر؛ دلیل زنده ماندن من در جنگ است
قائدی خاطرنشان کرد: دعای مادرم و خواندن آیت الکرسی در بسیاری از مواقع بحرانی و خطری جان مرا نجات داد و من به شدت روی دعای مادر برای سلامتی و هرچیز دیگری حساسیت و اعتقاد دارم، اگر دعای مادرم‌ نبود چندین بار زندگیم تمام شده بود.
وی پیرامون حضور رسانه‌های خارجی دیگر در جنگ عراق بیان کرد: در این ‌مناطق جنگی عراق من همراه نیروهای مردمی بودم و از رسانه‌های محلی خودشان حضور هرچند روز یکبار می‌آمدند. برای تصویربرداری از یک عملیات ۴ ماه در عراق بودم و اگر قرار بود از طرف آژانس خبری در ایران اعزام شوم نه برای رسانه ارزش داشت و نه خود فرد انگیزه حضور طولانی مدت در آن شرایط را دارد اما‌ به دلیل علاقه شخصی تمام شرایط سخت آنجا را تحمل کردم.
این عکاس خبری درباره نحوه حضور خود در سوریه برای عکاسی گفت: قبل از اینکه از سمت نیروهای خودی برای عکاسی جنگ اقدام ‌کنم چندماهی درتلاش بودم که از سمت قطر و ترکیه به نیروهای داعشی برسم و از طرف آن‌ها عکاسی کنم و این شرایط فراهم شد و ظاهرا داعش موافقت خود را اعلام‌ کرده بود اما خود ایرانیان به من این اجازه را ندادند و گفتند داعش در موقعیت بحران ممکن است از عصبانیت و شکست عملیات و کشته شدن نیروها، خودش را سر تو تخلیه کنند و این‌ مورد را خبرنگاران و عکاسان خارجی نیز تعریف کرده بودند برای همین از جبهه خودمان برای عکاسی وارد شدم اما همیشه این فانتزی که اگر اسیر شوم از جبهه داعش عکاسی کنم در من وجود داشت.
وی درباره علل انجام چنین پروژهای اظهار داشت: قبل از آغاز جنگ سوریه با الهام از یک پروژه عکاسی درباره جنگ ویتنام، طرح این پروژه را نوشتم. در آن زمان ترس عربستان و قطر از قدرتمند شدن قدرت شیعی ایران، حماست و ارتباط سوریه با ایران و جبهه حزب الله، اتفاقاتی که در خاورمیانه رخ می‌داد و حضور ناتو در منطقه ازجمله علل پیش بینی من از آغاز جنگ در سوریه بود.

همیشه یک دوربین معمولی کوچک همراهتان باشد
قائدی با بیان اینکه همیشه یک ‌دوربین سبک‌ معمولی همراه خودتان داشته باشید، گفت: سعی کنید همیشه یک ‌دوربین همراه خودتان باشد تا در شرایطی که دوربین‌های حرفه‌ای در دسترستان نیست یا قادر به استفاده از آن ‌نیستید از دوربین ‌کوچک همراهتان استفاده کنید، چه بسا عکس‌هایی که در این شرایط بسیار بهتر ثبت شود.
وی درباره نقش رسانه‌های داعش در ایجاد توحش گفت: درجایی که داعش تمام تلاشش ایجاد رعب و وحشت در روحیه مردم است سعی می‌کند تنها تصاویر تخریب و کشتار را به بدترین شکل ممکن به نمایش بگذارد درصورتی که من در سوریه حضور داشتم و می‌دیدم که زندگی در کنار جنگ‌ جاری است؛ مانند زمان ‌جنگ ‌خودمان‌ که مردم ‌در جنوب هم‌ می‌جنگیدند و هم‌ زندگی می‌کردند.
این عکاس خبری با تاکید بر اینکه در بحران و ماندن در آن شرایط از تبعات روحی که با دیدن کشته شدن و خون ‌و انفجار و غیره متوجه شما می‌شود نمی‌توان ‌چشم ‌پوشید، تصریح کرد: در شرایطی که ربایش ایرانی‌ها بسیار بالا بود و حتی برای یک شهروند ایرانی ۳۰ هزار دلار جایزه گذاشته بودند، حفظ روحیه و قانع کردن طرفین برای ورود به محوطه جنگی و عکاسی بسیار حایز اهمیت است.

فایلRAW عکس در هر شرایطی سند عکاسی شماست
وی خاطرنشان کرد: همیشه در عکاسی فایل RAW عکس را داشته باشید چون سندیت عکس شماست و قدرت مانور بیشتری برای ادیت عکس وجود دارد همچنین سعی کنید همیشه یک ‌دوربین معمولی کوچک همراهتان باشد تا در شرایطی که دوربین‌های حرفه‌ای در دسترستان نیست یا قادر به استفاده از آن ‌نیستید از دوربین ‌کوچک همراهتان استفاده کنید؛ چه بسا عکس‌هایی که در این شرایط بسیار بهتر ثبت شود.

قائدی با اشاره به نقش شهید همدانی در سوریه گفت: درجایی که سوریه نزدیک به شکست بود شهید همدانی دستور داد درب‌های توپخانه باز شود تا هرکس تمایل دفاع از کشورش را دارد با برداشتن اسلحه بتواند این ‌کار را انجام‌ دهد که اقدامی بسیار به موقع بود و با این‌ حرکت ورق عملیات برگشت و به سود نیروهای مقاومت به پیروزی رسید. همکاری شاید همدانی با من‌برای عکاسی در عملیات‌ها بسیار خوب بود.
وی خاطرنشان کرد: نسل‌های سیاسی آینده سوریه اکنون در آمریکا درحال آموزش هستند دقیقا همان اتفاقی که در بوسنی رخ داد و نتیجه چنین اقدامی این‌می‌شود که سال‌های آینده اگر از یک‌شهروند سوری سوال شود نقش ایران ‌در جنگ شما چه بود سکوت کند که بسی جای تامل دارد.
انتهای پیام/

1 thought on “عکس‌هایی از «جنگ سوریه و عراق» که روایتگر زندگی است”

  1. سلام و عرض ادب خدمت دوستانیکه این چنین کلاسهای عکاسی میگذارند . بنده از همه اساتید و دست اندر کاران کمال تشکر را دارم . موفق و پایدار باشید .

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.