جشنوارههای هدفمند تاثیر گذارند
فعالیت حرفه ای را از سال 1374 آغاز کرد. از سال 1377 هم به عنوان عکاس در خبرگزاری فرانسه مشغول به کار شد. «بهروز مهری» که همچنان در این خبرگزاری فعالیت می کند، از رویدادهای مهمی چون جنگ افغانستان (1380)، کردستان عراق- جنگ عراق (1381-1382)، اولین انتخابات ریاست جمهوری افغانستان (1383) و سیل پاکستان (1388-1389) عکس گرفته است. مهری که نمایشگاه های متعددی توسط او برپا شده، جوایزی مانند مدال طلای هفتمین مسابقه عکس خبری چین در بخش زندگی روزمره، جایزه اول حقوق بشر رسانه ها (هنگ کنگ) در بخش فیچر، جایزه سوم نمایشگاه سالانه عکس موزه هنرهای معاصر و شایسته تقدیر در مسابقه عکس فتوویک دی سی آمریکا در بخش عکاسی مطبوعاتی – مستند اجتماعی را دریافت کرده است. وی داوری بخش عکس هشتمین جشنواره عکس خبری دوربین.نت را عهده دار بود.
عکس ها چطور بود؟
عکس ها خوب و در بخش های مختلف، سطح آن ها متفاوت بود.
شما پیش از این هم داوری بخش عکس جشنواره عکس خبری دوربین.نت را بر عهده داشتید، عکس های ارسال شده به جشنواره امسال نسبت به عکس های جشنواره های قبل در چه سطحی قرار دارد؟
من یک یا دو بار عکس های جشنواره عکس خبری دوربین.نت را داوری کرده ام. به نظرم کیفیت عکس ها بهتر شده. البته در جشنواره های قبل همه بخش ها را داوری نکرده، اما در مجموع به نظرم عکس های امسال بهتر بود.
عکس ها نسبت به جشنواره های دیگر در چه سطحی قرار دارد؟
من چندان کار داوری انجام نمی دهم. جشنواره هایی که برگزار می شود، خیلی حرفه ای نیست. به نظرم فقط تعداد کمی از این جشنواره ها خوب است.
از عکس خوب چه تعریفی دارید؟
عکس خوب کاملا مشخص است. مثلا از ترکیب بندی عکس می توانیم بفهمیم که عکاس کادر را می شناسد. ضمن این که عکس های ارسال شده در هر بخش باید با موضوعی که در آن دسته بندی قرار گرفته، سازگار باشد. به هر حال عنوان این جشنواره، عکس خبری است و عکس ها باید خبری باشند.
در داوری، خبری بودن عکس ها برایتان بیشتر اهمیت داشت، یا خوب بودن آن ها؟
خبری بودن فقط یک بخش از قضیه است. این که عکس مفهوم را به خوبی برساند و عکس خوبی باشد، نکات مهمی است، اما اولویت همیشه بر این است که عکس خوب باشد.
عکس ها در دسته بندی های درستی ارسال شده بود؟
دسته بندی بیشتر عکس ها درست بود. در یکی- دو بخش چند عکس دسته بندی درستی نداشت که به نظرم باید پیش از جلسه داوری و توسط دبیرخانه به این نکته توجه می شد. این عکس ها بر اساس تصمیم دبیرخانه یا باید حذف می شد، یا اگر به نظر می آمد که عکاس به خاطر کم تجربگی، عکس را به بخش اشتباهی ارسال کرده، عکس توسط دبیرخانه در دسته بندی درست قرار می گرفت.
بین بخش ها کدام بخش از نظر شما قوی بود؟
در برخی از بخش ها عکس های خیلی بهتری داشتیم. بخش آیین و مذهب به نظرم قوی بود. در بخش های دیگر مثل مجموعه عکس های مستند هم عکس ها نسبتا خوب بود.
کدام بخش ها ضعیف بود؟
بخش سفرها خیلی ضعیف بود. البته خب دلیل این اتفاق این است که عکاس ها در این بخش تازه عکاسی را شروع کرده اند. شاید باید این بخش به شکلی جداگانه ارائه شود و داخل فرمت جشنواره قرار نگیرد. از بخش سیاسی هم انتظار زیادی داشتیم، اما این بخش هم ضعیف بود. بین الملل هم ضعیف ترین بخش را تشکیل می داد. این بخش از نظر فراخوان تعریف خاصی نداشت. باید تعریف می شد که متوجه شویم مربوط به توریسم است، یا سفر. بخش بین الملل از نظر موضوعی انسجام نداشت و عملا تم خبری هم در آن نبود. به نظرم باید روی این بخش بیشتر فکر شود. به اعتقاد من اگر فردی عکس خبری خوبی دارد، این عکس را در بخش خبری ارسال می کند، یا اگر عکس مستند خوبی دارد، آن را در بخش مستند ارائه می کند و نیازی نیست که بخواهیم بخش جداگانه ای به اسم بین الملل داشته باشیم.
به نظر شما برگزاری جشنواره های عکس می تواند در روند عکاسی ایران تاثیرگذار باشد؟
اگر جشنواره ها هدفمند برگزار شوند، تاثیرگذارند. قطعا اگر جشنواره ای به صرف این که فقط برگزار شود و چهار نفر هم جایزه بگیرند – که بیشتر جشنواره های دولتی به این شکل است – باشد، قاعدتا تاثیرگذار نیست. در جشنواره هایی که به صورت مستقل برگزار می شود، باید به این نکات توجه کرد و در برگزاری جشنواره از افرادی که تجربه بیشتری دارند و عکاسان قدیمی تر استفاده کرد.
با این تفاسیر به نظر شما جشنواره دوربین.نت یک جشنواره تاثیرگذار است؟
به نظر من جشنواره عکس خبری دوربین.نت در این زمینه، موثر بوده و به روند عکاسی کمک کرده چون جوان ها در چند سال اخیر از طریق دوربین.نت وارد فضای حرفه ای شده اند. اما به نظرم کافی نیست و این جشنواره می تواند بیشتر و بهتر تاثیرگذار باشد. اگر جشنواره عکس خبری دوربین.نت، نگاه حرفه ای تری وجود داشته باشد و از فضای فانتزی خارج شود، تاثیرگذاری بیشتری خواهد داشت.